Voedselallergie

Een klein percentage van de mensen heeft een voedselallergie. Bij een voedselallergie reageert ons lichaam op het eten of drinken wat we binnenkrijgen. Het immuunsysteem ziet een stukje eiwit als een indringer waardoor het heftig reageert. Er kan sprake zijn van een allergie wanneer:

– altijd bij het innemen van dat voedingsmiddel klachten ontstaan
– de klachten weg gaan als het voedingsmiddel niet gegeten wordt

Een allergie voor voeding kan voorkomen bij alle voedingsmiddelen waar eiwit in zit, maar er zijn wel een aantal waarvoor vaker allergie bestaat zoals: pinda, noten, koemelk, kippenei.

Een allergie is heel vervelend en kan soms ook gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om goed te onderzoeken of er sprake is van een allergie en in welke mate het lichaam hierop reageert. Hierbij is een bloedonderzoek niet afdoende. Dit zegt alleen iets over het risico voor een allergie. Het bloedonderzoek moet altijd gecombineerd worden met een voedingsanamnese door een gespecialiseerde diëtist. Pas dan kan goed vastgesteld worden of er wel of geen sprake is van een voedselallergie. Bovendien zal een gespecialiseerde diëtist ook altijd goed kunnen bekijken of doorverwijzing naar een gespecialiseerd centrum nodig is.

Een goede diagnose is heel belangrijk om er voor te zorgen dat voedingsmiddelen niet onnodig worden vermeden en de voeding zo gezond mogelijk blijft. Bovendien kan de diëtist bij een vastgestelde voedselallergie ook helpen met het weglaten van het voedingsmiddel en het zoeken naar alternatieven.

Soms kan een reactie op een voedingsmiddel ook een kruisreactie of een intolerantie zijn. Klik voor meer informatie.

Voor vragen of informatie kunt altijd contact met ons opnemen.