Verminderde vruchtbaarheid

Zwanger worden is niet vanzelfsprekend en er zijn factoren waar we zelf invloed op hebben, die de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk maken. Er zijn diverse oorzaken voor een verminderde vruchtbaarheid. Hieronder staan de factoren waar de diëtist bij kan helpen.

Leefstijl
Ten aanzien van het bevorderen van de vruchtbaarheid geldt dat beide partners gezond zouden moeten leven. Dit geldt ten aanzien van voeding, gewicht, bewegen en stress. Ook alcohol, sigaretten en drugs bij een van beide partners zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid.

Voeding
Het is belangrijk om de voeding te optimaliseren.

  • Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk.
  • Zorg voor goede vervanging van producten niet gegeten worden, bijvoorbeeld in verband met allergieën of dieet. Overleg eventueel met de diëtist
  • Drink niet meer dan 4 kopjes koffie per dag
  • Gebruik geen alcohol

Gewicht
Bij ondergewicht is vaak de menstruatiecyclus verstoord, waardoor verminderde vruchtbaarheid optreed. Het is belangrijk om een gezond gewicht te realiseren. Vaak hersteld de menstruatie zich wanneer het gewicht verbeterd.

Ook bij overgewicht kan een onregelmatige menstruatiecyclus bijdragen aan de verminderde vruchtbaarheid, maar hier is niet altijd sprake van. Zelfs bij een regelmatige menstruatiecyclus kan de vruchtbaarheid verstoord zijn. Gewichtsverlies van 5-15% leidt tot een toename van de kans op zwangerschap en een verbetering van de menstruatiecyclus.

Overgewicht bij mannen draagt ook bij aan een verminderde vruchtbaarheid. Het is dus zaak om beiden een gezond gewicht te realiseren.

De diëtist kan hierbij ondersteuning bieden in het proces naar een gezonder gewicht.

Beweging
Sporten en ontspanning hebben een positief effect op de vruchtbaarheid. Echter kunnen intensieve sportbeoefening en/of stress en negatief effect hebben. Wanneer dit het geval is, zal vaak bij een vermindering van het sporten en/of de stress de vruchtbaarheid verbeteren. Ook kan, bij intensieve sportbeoefening, een aanpassing van de voeding uitkomst bieden.

PCOS
Dit is vermoedelijk een stoornis aan de eierstokken, die te veel mannelijk hormoon produceren. Naast acne, overgewicht en overmatige beharing, gaat dit vaak gepaard met verminderde vruchtbaarheid. Dit heeft te maken met een verstoorde rijping van de eiblaasjes. Er zijn aanwijzingen dat gewichtsverlies leidt tot verbetering van het menstruatiepatroon. In de praktijk blijkt dat het vaak moeilijk is om gewichtsverlies te realiseren, overgewicht is ten slotte ook een van de klachten bij PCOS.

Onze diëtist heeft veel ervaring in het begeleiden van vrouwen met een zwangerschapswens al dan niet bij een verminderde vruchtbaarheid en kan u hierbij ondersteunen. Heeft u vragen over bovenstaand? Neem dan contact op.

 

Bronnen:

http://www.ivf-site.nl/index.php?page=infertiliteit-onvruchtbaarheid

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-amenorroe