Kruisallergie

Een kruisallergie is een reactie op voeding wat gelinkt is aan een andere allergie. Bij een allergie reageert ons immuunsysteem heftig op een stukje eiwit. Bij een kruisallergie lijkt het eiwit van het voedingsmiddel veel op het eiwit waar we allergisch voor zijn. Hierdoor ontstaan een soort verwarring en reageert het lichaam ook op dit voedingsmiddel. Dit noemen we ook wel het paraberksyndroom of Oral Allergy Syndrom (OAS).

Een voorbeeld hiervan is appel bij hooikoorts. Het eiwit van appel lijkt op het allergeen, waardoor het lichaam toch reageert. Hierdoor ontstaan vaak klachten rondom de mond, zoals tinteling of kriebel in de mond, opgezette keel, of kriebel naar de oren. Een kruisallergie bestaat vaak voor fruit of noten.

Vaak gaan deze klachten snel weer over, soms helpt het om even wat anders te eten of te drinken. Een kruisallergie betekend niet dat je dit product niet kan eten, maar vervelend kan het wel zijn. Als deze kruisallergieën er voor zorgen dat je steeds minder kan eten, kan het verstandig zijn om hier samen met de diëtist naar te kijken. Het is tenslotte erg belangrijk om volwaardig te blijven eten en hier horen fruit en noten ook bij. De diëtist kan je helpen om hierin een goede weg te vinden.

Neem bij vragen of voor meer informatie contact met ons op.