Baby’s

Wanneer je net ouders geworden bent, komt er veel op je af, ook over de voeding van je baby.

Borstvoeding of flesvoeding?
In de eerste maanden zal dat vooral te maken hebben met de keuze tussen borstvoeding of flesvoeding geven. Hierbij heeft, in de meeste gevallen, borstvoeding de voorkeur. Het advies vanuit de gezondheidsraad is om 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven, dit levert de meeste voordelen op voor je baby en voor de moeder. Het helpt mee aan de ontwikkeling van het afweersysteem, zorgt voor een verminderd risico op allergieën en zo zijn er nog veel meer positieve kanten van borstvoeding.

Soms kunnen er echter redenen zijn dat borstvoeding niet lukt of mag. Dan wordt er overgegaan op flesvoeding. Overleg dit ook met het consultatiebureau.

Extra aanvullingen?
De eerste 12 weken heeft een baby extra vitamine K nodig, omdat het dit zelf onvoldoende aanmaakt. Daarnaast is het advies om kinderen tot 4 jaar extra vitamine D te geven. Het maakt hierbij niet uit of je baby borstvoeding of flesvoeding krijgt.

Start bijvoeding?
Wanneer je kindje 4 tot 6 maanden is, wordt er begonnen met bijvoeding. Wanneer jullie kindje daar aan toe is, verschilt erg veel. Wanneer de baby alleen maar borstvoeding krijgt en verder geen flesvoeding, dan is het verstandig om te wachten tot 6 maanden met bijvoeding. Het kan namelijk zo zijn dat de melkproductie terugloopt. Wacht in elk geval niet tot na 6 maanden om de eerste vaste hapjes te introduceren, want dit maakt de kans op allergieën groter.

Leren eten en drinken
De periode van 6 maanden tot één jaar is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de smaak en mondmotoriek van een baby. Probeer die periode dan ook zoveel mogelijk voedingsmiddelen uit. Dit is dus niet alleen eten maar ook zeker drinken! Er zijn een aantal aandachtspunten tot 1 jaar:
– Wacht tot één jaar nog wel even met honing
– Varieer met beleg
– Wees voorzichtig met het toevoegen van zout en suiker

Vanaf een jaar kan je kindje gewoon met alles met de pot mee-eten. Hanteer het principe dat ouders bepalen wat en wanneer er gegeten wordt, maar een kind bepaald hoeveel er gegeten wordt.

Als het anders verloopt?
In het eerste jaar maakt een baby kennis met veel voedingsmiddelen en technieken die nodig zijn om te kunnen eten en drinken. In al die verschillende processen en producten kan er ook wel iets mis gaan waardoor aanvullende voedingsadviezen nodig zijn. Denk aan:
– Allergieën of voedselovergevoeligheid
– Gewichtsverlies/onvoldoende groei van je baby
– Sondevoeding

Maar ook voor algemene vragen over de voeding van uw kindje kunt u contact opnemen met onze kinderdiëtist.